"L'experiència més bella que podem tenir és el misteri - l'emoció fonamental que és al bressol del veritable art i la veritable ciència."
A. Einstein

dilluns, 29 d’octubre del 2012

Larves de salamandra, posta de tardor

Salamandra comuna
(Salamandra salamandra)


Regne: Animal
Filum: Cordats
Classe: Amfibis
Orde: Urodels
Familia: Salamandrids




Tot i que aquest amfibi acostuma a fer les postes a la primavera, i de forma general es considera que hiverna d'octubre a març (en funció de les temperatures), en aquesta ocasió he pogut observar una bassa temporal amb larves d'aquest curiós urodel a finals d'octubre.

La salamandra comuna només entra a la bassa per realitzar la posta. És ovovivípara, és a dir es reprodueix a través d'ous, però els té dins seu fins que eclosionen, i surten les larves, que allibera dins l'aigua. En sortir de la mare ja posseeixen potes i brànquies externes. Aquestes petites nadadores viuen entre 3 i 4 mesos al medi aquàtic, on es desenvolupen progressivament fins que la respiració pulmonar substitueix la branquial. Produeix una metamorfosis. És llavors quan adopten hàbits terrestres fins que tornen a l'aigua per reproduir-se.

Quan són adultes poden arribar a superar una longitud de 28 cm. Adopten una coloració variable en funció de l'entorn, que de forma general és negre amb taques grogues (o taronjades). Les adultes també adopten un canvi en la forma de la cua, passant d'una forma aplanada (juvenils) a una forma arrodonida, això és degut al canvi d'hàbitat.   


Text i fotos: Roger Pacreu
Bibliografia: Insectos, anfibios y reptiles. Colección vida verde. Tikal. 2012

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada