"L'experiència més bella que podem tenir és el misteri - l'emoció fonamental que és al bressol del veritable art i la veritable ciència."
A. Einstein

divendres, 14 de febrer del 2014

Plantes medicinals

Figura 1. Pàgina Dioscòrides.

El cap de setmana passat  vaig anar a l'Alt Empordà, a Vilarnadal. A fer una passejada amb un grup de
floracatalana.net acompanyat per la Plàcida, una remeiera entranyable. La passejada va ser interessant, tot i que no vam veure gaire quantitat d'espècies, però vam poder escoltar varies receptes i utilitats de plantes amb propietats mèdiques. 

Vam parlar d'aquestes plantes entre d'altres:

- La calèndula (Calendula sp), que fàcilment se'n pot fer una pomada, és bona per cuidar i conservar la pell i la majoria d'afeccions que si poden tenir com psoriasis i les llagues.
   
    · Recepta pomada calèndula
        Bullir les flors en oli a foc lent durant 15 minuts i parar el foc.
        (Potser bany maria)
        Deixar reposar fins l'endemà.
        Escalfar i afegir cera d'abella.(100g/L)

- La bossa de pastor (Capsella bursa-pastoris) presa en infusions des de 2 dies abans de contar el cicle de la regla i seguint durant aquest, fa regular la menstruació.
Una tintura d'aquesta mateixa planta, va bé per l'atròfia muscular i els problemes de genolls. S'espolvoritza 2-3 cops al dia i es fa un massatge a la zona afectada. Per a aquesta afecció també és bo combinar l'ús de l'oli o la crema de cannabis (Cannabis sativa).

- L'estepa blanca (Cistus albidus) fent-ne una infusió és bona per la tos i el mal de coll.

- El plantatge (Plantago sp.) és cicatritzant, antihemorràgic i comestible. Simplement mastegant-lo i aplicant-lo a una ferida ens pot proporcionar les seves propietats.

- El romaní (Rosmarinus officinalis) el podem utilitzar per pujar la presió del cos.

- L'herba berruguera (Chalidonium majus), com el seu nom indica, aplicant-la diàriament sobre una berruga pot ajudar a fer-la desaparèixer. També és bona per la pell i les taques en aquesta. A més es pot aplicar en afeccions als ulls, tancant-lo i aplicant el làtex sobre la parpella, xafant una mica la planta, és bona per problemes diversos de la vista com les cataràtes.

- De l'aritjol (Smilax aspera) se'n havia fet la famosa beguda de zarzaparrilla, llàstima que no en tenim la recepta, i s'haurà d'investigar una miqueta. Però es tracta d'una beguda que havia sigut l'alternativa a la famosa cocacola.

A la tarda, després de fer un dinar en germanor, compartint una mica de cada casa, vam estar escoltant les ensenyances dels 2 avis remeiers. Que ens van acabar d'aprofundir amb el seu coneixement sobre algunes espècies i els seus usos, a través de les seves pròpies experiències. Tot plegat molt interessant, són coneixements que porten segles vagant entre la societat, i que en certs moments han sigut apartats, ocultats, esborrats o simplement oblidats, però que encara som a temps de recuperar com a part de la nostre cultura i connexió amb la sabia naturalesa. 

Text: Roger Pacreu
Fotografia: Dioscòrides "De materia medica" www.greekmedicine.net

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada